Reason inactive this Campaign is not provided by Nutribute Team

Porvoonjoen kipsihanke

Peltojen kipsikäsittely auttaa tekemään Porvoonjoesta ja Itämerestä puhtaamman. Auta meitä ostamaan ja levittämään kipsiä Porvoonjoen pelloille!

18,100.00
Raised Of €19,000.00 Goal
95.263157894737% Complete (success)
95%
197 Days Left

Flexible Funding

This Campaign started on November 30 and will close on May 08, 2019, 13:59.
(UTC/GMT 08/05/2019 11:59)

The quantified nutrient reduction/removal is :44 kg/a

Contribute Now

Funders 1

  • Anonymous

    Anonymous

    10-10-2018

    Porvoon vesi haluaa parantaa Itämeren tilaa ja tukee kahta ravinnepäästöhanketta kompensoidakseen Hermanninsaaren puhdistamon tämänhetkisen noin 970 kg:n vuotuisen fosforipäästön.

Porvoonjoen kipsihanke

Porvoossa jokivedet vaikuttavat Itämeren tilaan jopa kilometrien päässä jokisuistoista. Pääosa (95-98%) alueen ravinnekuormituksesta on peräisin maataloudessa, erityisesti peltoviljelyssä syntyvästä hajakuormituksesta. Liiallisten ravinteiden seurauksena meri rehevöityy, mikä aiheuttaa mm. veden samentumista ja sinileväkukintojen yleistymistä. Merta rehevöittävät fosfori ja typpi valuvat Itämereen Porvoonjoen ja Mustijoen kautta.

Peltojen kipsikäsittelyllä voimme tehdä Porvoonjoesta ja Itämerestä puhtaamman. Kipsikäsittely on uusi vesiensuojelutoimi, jolla voidaan vähentää eroosiota ja pelloilta tulevaa fosforikuormaa välittömästi. Se on myös edullisempi kuin muut tällä hetkellä maatalouden käytössä olevat keinot ravinnekuormituksen vähentämiseksi. 

What We Need and Why

Porvoonjoen kipsihanke tarjoaa kipsiä viljelijöille ilmaiseksi. Hanke rahoittaa kipsin hankinnan, kuljetuksen ja levityksen ja ohjeistaa viljelijöitä kipsin käytössä. Joukkorahoituksella laajennetaan Varsinais-Suomen Savijoella ja Vantaanjoella jo hyvin toimivaa konseptia Porvoonjoelle. 

The Impact

The quantified nutrient reduction/removal is 44 kg for 5 year(s).

19 000 eurolla kipsikäsitellään noin 70 hehtaaria peltoa. Tämä vähentää vuotuista fosforikuormitusta 44 kg. Toimi vaikuttaa viisi vuotta eli ravinnevähenemä on yhteensä 44*5 = 219 kg.

Kipsikäsittelyn vaikuttavuus on todennettu TraP-, NutriTrade- ja SAVE-hankkeissa (ks. esim. https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/peltojen-kipsikasittelysta-tehoa-maatalouden-vesiensuojeluun). 
Risks and Challenges

Jos syksyn sääolosuhteet estävät kipsin levittämisen, työ toteutetaan seuraavana vuonna.

Timetable, Milestones & Reporting

Hanketta koordinoi John Nurmisen Säätiö ja kipsin levittämisen toteuttavat paikalliset viljelijät ja levitysurakoitsijat. Kipsiä levitetään syksyllä 2018 ja 2019. Toimien etenemisestä kerrotaan lahjoittajille säännöllisesti. 

Team

Gallery

Post a Comment

  • There are no Comments for this Campaign..

Followers

  • There are no Followers for this Campaign..